Рекомендації по зберіганню насіннєвого матеріалу

Дата: 20.11.2020 15:35
Кількість переглядів: 6

Відділ контролю в сфері насінництва та розсадництва управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області надає сільгоспвиробникам

 «Рекомендації по зберіганню насіннєвого матеріалу»

 

         Збереження якості насіння, від збирання до використання, є одним із найважливіших завдань, що постають перед сільгоспвиробником.

 

         Високі врожаї можна отримати лише при використанні здорового високоякісного насіння, що має високі потенціальні властивості. Тому насіння до посіву треба зберігати в таких умовах, щоб воно забезпечило високу енергію проростання, високу схожість і було здатне дати здорову високопродуктивну рослину, а це вимагає певних умов і спеціального режиму зберігання.

 

ВИМОГИ ДО НАСІННЯ, ЩО ЗАКЛАДАЄТЬСЯ НА ЗБЕРІГАННЯ

        Завдання зберігання насіння - зберегти якість насіння певний час від зби­рання до використання. У залежності від призначення термін зберігання насін­ня може бути різним. У озимих культур у більшості регіонів України він стано­вить близько 5 міс, перехідні фонди озимих культур - 12-24 міс, насіння ярих - 7-8 міс, а їх страхові фонди - 12-24 міс. Насіння колекцій науково-дослідних і се­лекційних установ зберігається три-п'ять років і більше.

        Насіння, що закладається на зберігання, повинно мати високу життєздатність. Насіння зі зниженою енергією про­ростання та схожістю, травмоване, проросле, неякісно відсортоване, пошкоджене патогенною мікрофлорою зберігається погано.

        Насіння, вирощене на збалансованому за фосфором фоні, зберігаєть­ся краще, ніж насіння, вирощене на азотному фоні.

         На зберігання насіння впливають метеорологічні умови в період формування і достигання насіння. Насіння, вирощене при сухій сонячній погоді зберігається краще. Вилягання зернових культур, особливо в ранні строки, значно погіршує якість насіння. Насіння, зібране з полеглих посівів і закладене на зберігання, характеризується зни­женою лабораторною схожістю. Урожайність рослин, вирощених з такого насіння, завжди нижча.

         Запізнення зі строками збирання негативно впливає на якість насіння і тривалість збері­гання. Наявність пророслих зе­рен у насіннєвій масі може призвести до значного зниження схо­жості, та переведення всієї партії на­сіння до некондиційної.

 

 

 

ЗАГАЛЬНІ УМОВИ ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ

 

         На зберігання закладають нормально розвинене насіння, здорове, не травмоване, яке вирощено на високому агрофоні та зібране без порушення технології, із вологістю в межах або нижче критичної (табл.1)

 

 Таблиця 1. Критична вологість насіння сільськогосподарських культур

 

Культури

Критична вологість,%

Зернобобові, кормові бобові трави

15,0-16,0

Гречка

14,5-15,0

Пшениця, жито, ячмінь, злакові трави

14,5-15,0

Овес

13,9-14,5

Кукурудза (в зерні)

13,5-14,5

Просо

13,5-14,0

Соняшник

До 10

Овочеві

До 10

 

         Особливої уваги вимагає насіння зібране у вологий період і має вологість вище критичної. У такого насіння значно підвищується інтенсивність біохімічних процесів, що призводить до швидкої втрати схожості.

 

         На зберігання насіння істотно впливає його вологість та стан. Характеризується стан насіння енергією проростання, схожістю та інтенсивністю початкового росту. Найбільш стійке при зберіганні насіння з високою життєздатністю. Основний фактор, що регулює інтенсивність дихання - це вміст вологи в насінинах. З підвищенням температури інтенсивність дихання насіння зростає, що приводить до втрати сухих речовин, різкому зниженню схожості. При підвищенні вологості насіння

підсилюється розвиток мікроорганізмів, комах та кліщів, що сприяє самозігріванню.

 

         Крім того, самозігріванню сприяє також насіння, що ушкоджено шкідниками, травмоване, морозобійне, містить грудочки землі, пил, органічні та інші домішки.

 

         Основну увагу при зберіганні насіння варто звертати на вологість і температуру навколишнього середовища. Необхідно стежити за тим, щоб відносна вологість повітря в насіннєсховищах не перевищувала 60%. Краща температура для зберігання насіння 5-10°С. Насіння при правильному режимі можна берегти тривалий час (табл.2)

 

Таблиця 2.ПРИБЛИЗНА ТРИВАЛІСТЬ СТІЙКОГО ЗБЕРІГАННЯ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР У ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЙОГО ВОЛОГОСТІ І ТЕМПЕРАТУРИ ,діб

Вологість, %

Температура, С

5

10

15

20

25

30

12

Тривалий термін

14

Тривалий термін

93

32

19

16

Тривалий термін

126

32

14

7

4

18

130

36

10

5

-

-

20

39

13

5

1

-

-

22

24

10

2

-

-

-

26

18

5

-

-

-

-

30

12

-

-

-

-

-

 

         Довговічність насіння обумовлює тривалість періоду, протягом якого воно зберігає здатність до проростання з часу дозрівання його на материнській рослині.

 

         Граничний термін збереження схожості насіння в умовах сухого клімату під час збирання та вологості від 9,5-11,5% для насіння пшениці, ячменю - 12 років, вівса – 13, кукурудзи -9, жита і проса – 5 років.

 

         Для насіння: кавуна, дині, огірка, кабачків, патисонів -6-8 років; капусти, томата, гарбуза, кольрабі -4-5 років; гороху, квасолі, бобів, редису, брукви - 3-5 років; моркви, буряка, ріпи, баклажана, салату, шпинату -3-4 роки; цибулі, петрушки, кропу, спаржі, щавлю, ревеню -2-3; пастернаку та селери -2-4 роки.

 

            Зазначені терміни не можна вважати строго граничними. Сполучення низької вологості насіння зі зниженою температурою і вологістю навколишнього середовища дозволяє зберігати схожість насіння на високому рівні тривалий період часу.

         Особливо ретельно треба доглядати за насінням з вологістю вище 15-15,5%, а також за свіжозібраним насінням, схильним до самозігрівання. Так у період збирання 1-2 доби самозігрівання призводить до втрати 5-12%, а подальший розвиток цього процесу веде до повної втрати насінням кондиційної схожості.

 

         Для підвищення стійкості свіжозібраного насіння необхідно знижувати його вологість, очищати від домішок. Зниження вологості досягають сушінням на сонці, а також вентиляцією, перелопачуванням і провітрюванням на зерноочисних машинах.

 

         Сушать насіння в потоковій лінії на сушарці. Для кожної культури необхідно дотримувати рекомендований режим сушіння.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора